Een zitting (alle partijen incl. de advocaten komen bij elkaar bij de rechter) zal bij een gezamenlijk verzoek niet vaak voorkomen. Dit kan alleen voorkomen als de kinderen het niet eens zijn met de beslissingen die hun ouders hebben genomen omtrent de invulling van het ouderschapsplan. Als er geen kinderen bij de scheiding betrokken zijn, zal er ook geen mondelinge behandeling plaats vinden.
 
Het kindverhoor
Kinderen vanaf twaalf jaar kunnen een uitnodiging krijgen van de rechtbank om door de rechter te worden gehoord ten aanzien van de voorzieningen die voor hem zijn geregeld bij de scheiding.
 
Kinderen kunnen ook zelf de rechter verzoeken om gehoord te worden. Ook kinderen die nog geen twaalf jaar oud zijn kunnen dit aanvragen bij de rechter. Uw kind krijgt een brief thuis gestuurd met informatie over zijn rechten en over gezag en omgangsregelingen en kan vervolgens kiezen uit drie mogelijkheden om zijn mening kenbaar te maken: praten met de rechter, een brief schrijven aan de rechter of afzien van zijn recht om gehoord te worden. Als het kind kiest om gehoord te worden, zal het door de rechtbank worden opgeroepen. Het kind wordt dan door de rechter gehoord en mede op basis daarvan neemt de rechter een beslissing ten aanzien van de omgangsregeling die in belang is van uw kind. Het wil dus niet zeggen dat uw kind zelf beslist.
 
 

Extra Menu


Unieke korting!


Wilt u meer weten over deze korting, klik dan hier.

 

Nieuws


Scheiden zonder rechter

Scheiden zonder rechter. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft een voorstel ingediend waarbij echtparen zonder minderjarige kinderen vanaf… lees meer

Erkenning van een kind

Als er sprake is van een huwelijk of per 1 april 2014 van een geregistreerd partnerschap is de man automatisch vader van het kind. Maar niet elke biologische… lees meer

Termijn alimentatie

Na de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand van de… lees meer

voorlopige voorzieningen

Zodra partijen besluiten om te gaan scheiden neemt de hele echtscheidingsprocedure… lees meer

indexering alimentatie

Ieder jaar wordt door de minister van Justitie de verhoging van de alimentatie… lees meer

Reviews


logo RMA