“anders dan de rechter”
 
 
Het doel van een echtscheidings- mediation en begeleiding is om tot een echtscheidingsconvenant te komen waar beide partijen achter staan en waarin hun beslissingen zijn vastgelegd op het moment van scheiding. Om tot dit doel te komen zijn er eigenlijk, buiten de twee partijen, vier personen nodig.
 
Een mediator, een rekenaar, een belastingdeskundige en een jurist. Dit zijn meestal verschillende type personen.

- Een mediator weet goed om te gaan met mensen in een stress situatie. Hij is een sociaal sterk persoon, weet partijen te
  ordenen in hun beleving, kan omgaan met emoties van anderen en heeft eigenlijk niet zoveel met “de starre” cijfers.
- De rekenaar voelt zich helemaal thuis tussen de cijfers en berekeningen. Dit geeft hem houvast en de oplossing in een
  moeilijke situatie en partijen moeten naar de uitkomst van de cijfers handelen. Hij heeft niet zoveel met het “wollige”
  Mediation met uitkomsten die vaak niet te voorspellen zijn en tussentijds kunnen wijzigen.
- De belastingdeskundige geeft de fiscale gevolgen van beslissingen aan en adviseert wat de beste oplossing is. Hij of zij
  voelt zich meer tot de rekenaar aangetrokken. Begrijpt niet dat in een Mediation, soms bewust, andere en dus in zijn
  ogen “verkeerde” beslissingen worden genomen.
- De jurist geeft aan wat de wet voorschrijft en heeft geen oordeel hoe partijen hier mee omgaan. De wet is de wet en
  daarmee klaar. Cijfers zijn totaal niet van invloed op zijn beleving.

Er zijn mediators die geen berekeningen (alimentatie en/of fiscaal) maken. Met als gevolg dat partijen soms beslissingen nemen waarvan zij de gevolgen niet goed kunnen overzien en later moeten worden teruggedraaid. Dit geeft vertraging in het hele proces wat voor alle partijen niet goed is. Drechtsteden Echtscheidingen.nl betrekt direct bij de Mediation alle disciplines die nodig zijn om tot een beslissing te komen waarbij bij de partijen de gevolgen bekend zijn en waar ze achterstaan.
 
Als bijvoorbeeld bij een scheiding de woning moet worden verkocht of aangekocht zorgen wij, in samenspraak met u en uw hypotheekadviseur, dat de benodigde gegevens uit het convenant bij uw hypotheekadviseur bekend zijn. De afspraak over partneralimentatie is hier o.a. van belang. Bij de hele besluitvorming komen altijd vragen van partijen naar boven. Het is van belang dat, i.v.m. de voortgang, deze vragen snel beantwoord worden. Meestal vindt dit plaats via e-mail waarbij ook de andere partij, i.v.m. transparantie, de vraag en het antwoord krijgt gemaild. Drechtsteden Echtscheidingen.nl zorgt, als een spin in een web, voor aansturing naar alle partijen waardoor snel het doel bereikt kan worden.

Als u contact met ons opneemt voor een Mediation en echtscheidingsbegeleiding is altijd de eerste stap, een intake gesprek. U moet hier samen met uw partner naar toe komen. In dit geheel vrijblijvende en kosteloze gesprek vertellen wij wat wij van u verwachten, wat u van ons kunt verwachten en hoe de verdere begeleiding van de echtscheiding zal verlopen. Tevens beantwoorden wij uw eerste vragen en stellen wij de prijs vast voor de gehele begeleiding. Dit is een all-in prijs. Was uw bruto inkomen, of dat van uw partner, vorig jaar minder dan €. 36.400,00 en had u op 1 januari samen minder dan €. 5.000,00 op uw bank- of spaarrekening, dan kunt u gebruik maken van onze unieke korting op de mediationkosten. Zie ook: “kosten & duur” in de menubalk.
 
Door onze jarenlange ervaring in echtscheidingmediation en begeleiding kunnen wij u bijstaan om de juiste beslissingen te kunnen nemen en om deze moeilijke periode door te komen.
 
Wij laten u niet alleen staan!
 
Een echtscheiding is een situatie waar mensen veelal moeilijk mee uit de voeten kunnen. De gedachte alleen is al eng, het bespreekbaar maken met de partner zo mogelijk nog moeilijker. Logisch, want behalve voor uw emoties heeft een echtscheiding ook gevolgen voor de kinderen, de gemeenschappelijke goederen en regelingen als pensioen, toeslagen en belastingen. Bovendien hebben de meeste mensen wel het één en ander gehoord over scheidingen, maar weten ze niet hoe het precies in zijn werk gaat.
 
Het resultaat is dat veel mensen in paniek uiteen gaan om vervolgens alle zaken via rechters en advocaten te laten regelen. Maar dan lopen ze het grote risico om maanden later nog meer conflicten en problemen te hebben dan ze tijdens het huwelijk en aan het begin van de scheiding al hadden. Scheiden met twee advocaten kan tijdrovend en emotioneel zeer zwaar zijn. Nog buiten de soms torenhoge kosten om, staat meestal het contact met de kinderen onder zware druk. Bemiddeling (mediation) is sneller, veiliger en voordeliger en partijen beslissen zelf over hun eigen leven.

Bij mediation gaan we ervan uit dat mensen die ooit samen trouwden of samen zijn gaan wonen ook samen kunnen bespreken hoe ze uit elkaar gaan. Een mediator is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die voor beide partijen werkt en aan beiden dezelfde informatie geeft over emoties, vastgelopen communicatie, het familie- en fiscaal recht, belastingen en toeslagen, kinderen, huis, alimentatie en pensioen. Alles wat tijdens een mediation wordt besproken blijft vertrouwelijk. Ook als later toch een juridische procedure wordt gestart mag er geen gebruik worden gemaakt van de informatie die tijdens de mediation is besproken. Er worden door de mediator geen aantekeningen of notulen   gemaakt tijdens de mediation waardoor partijen zich vrij kunnen voelen om alles te bespreken zonder dat ze direct aan hun woorden worden gehouden.   
 

Mediation is een gesprek, onder leiding van een mediator, tussen twee partijen die een conflict hebben en dit willen oplossen. De belangrijkste voorwaarden voor Mediation zijn vrijwilligheid, vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid om te kunnen bepalen wat een partij zelf wil. Hierin verschilt Mediation van andere vormen van conflictoplossing. Bij alle andere vormen van conflictoplossing is er altijd een derden die bepaald wat er moet gebeuren om het conflict op te lossen.

Zo bepaalt een rechter in zijn uitspraak wat welke partij moet doen of juist niet mag doen. Het komt maar zelden voor dat beide partijen het met de uitspraak van een rechter eens zijn. Ook een scheidsrechter in een voetbalwedstrijd bepaalt wat de strafmaatregel zal zijn na een overtreding. Zo zijn er verschillende tuchtrecht commissies in allerlei beroepsgroepen die bepalen wat er moet gebeuren in een geschil. Bij Mediation moeten partijen in onderlinge samenwerking en zonder dwang, door henzelf gecontroleerde keuzes kunnen maken met als basis alle beschikbare informatie en in een besloten en betrouwbare omgeving.


Bij Mediation bepalen beide partijen dus uiteindelijk zelf hoe het probleem of conflict het beste kan worden opgelost. Er zijn dus twee winnaars. Dit betekent wel dat beide partijen “water bij de wijn” moeten doen en positief mee willen werken aan de oplossing van het probleem of conflict.


Van de mediator wordt verwacht dat hij onafhankelijk en onpartijdig is en alle informatie uit de Mediation vertrouwelijkheid behandelt. Niets, wat in de Mediation is besproken, mag bekend worden bij andere personen of instanties. Ook als later toch een juridische procedure wordt gestart mag er geen gebruik worden gemaakt van zaken die tijdens de mediation zijn besproken.


Ook de mediator zelf zal hier niet aan meewerken. Hij heeft geen verschoningsrecht zoals een advocaat maar het komt zelden voor dat een mediator wordt opgeroepen om te getuigen in een proces. Tijdens de Mediation worden er geen aantekeningen gemaakt door de mediator. Partijen moeten zich vrij kunnen voelen om alles te bespreken, zonder dat ze later aan hun uitspraken worden gehouden. De vaststellingsovereenkomst of convenant is het enige juridische stuk waarin staat wat partijen zijn overeengekomen. Van de mediator mag ook verwacht worden dat hij enige kennis heeft van de zaken die besproken worden om, eventueel bij de beslissingen die partijen nemen, te kunnen adviseren. Er kan echter niet van hem verwacht worden dat hij een specialist is op ieder gebied.

Extra Menu


Unieke korting!


Wilt u meer weten over deze korting, klik dan hier.

 

Nieuws


Scheiden zonder rechter

Scheiden zonder rechter. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft een voorstel ingediend waarbij echtparen zonder minderjarige kinderen vanaf… lees meer

Erkenning van een kind

Als er sprake is van een huwelijk of per 1 april 2014 van een geregistreerd partnerschap is de man automatisch vader van het kind. Maar niet elke biologische… lees meer

Termijn alimentatie

Na de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand van de… lees meer

voorlopige voorzieningen

Zodra partijen besluiten om te gaan scheiden neemt de hele echtscheidingsprocedure… lees meer

indexering alimentatie

Ieder jaar wordt door de minister van Justitie de verhoging van de alimentatie… lees meer

Reviews


Scheiden zonder rechter
Uncategorized
0
Sterke toename van het aantal scheidingen
Uncategorized
0

logo RMA